Ta del av allt som händer på #Vallgatan12 - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
  • Fri frakt över 500 kr
  • Leverans inom 1-3 dagar
start / Brands / Tor Nitzelius

Tor Nitzelius

I början av sextiotalet experimenterade Tor Nitzelius, som var en välkänd dendrolog*, trädgårdsintendent och prefekt på botaniska trädgården i Göteborg, med att ta röntgenbilder på växter med hjälp av Sahlgrenska sjukhuset. En röntgenapparat fungerar som en kamera. Men till skillnad från en vanlig kamera där synligt ljus exponerar filmen använder en röntgenapparat röntgenstrålar som har en högre energinivå och kan tränga igenom olika material. Resultatet är en serie fantastiska närbilder av olika slags växter. Eftersom röntgenbilderna är som väldigt stora negativ blir skärpan extremt bra.


Tor Nitzelius föddes 1914 och redan i tonåren intresserade sig Tor Nitzelius för växter, när han blev äldre reste han till Tyskland för att studera och praktisera. Efter en avstickare och jobb på Stockholms Parkförvaltning, kom han till Göteborg och blev intendent och trädspecialist på Göteborgs botaniska trädgård, från 1952 till 1976 då han gick i pension. Han skapade bland annat den japanska trädgården. 
I mitten av sextiotalet började han plantera Minnenas Trädgård på Hallandsåsen, en samling på tusentals träd och över 200 arter av träd, framförallt barr- och lövträd från Japan, Kina, Korea, olika delar av Syd-Europa, Turkiet och Nordamerika. Tor Nitzelius gick bort 1999. Året därpå fick anläggningen namnet Tor Nitzelius park, för att hedra Sveriges internationellt största dendrolog genom tiderna.


Parken är en del av Alnarps landskapslaboratorium. Och med sitt läge väster om parken skyddar träden växterna i parken mot den hårda västanvinden. Samlingen av träd och buskar är också en del av ett forskningsprojekt om parkplanteringar som arkitektoniska och dynamiska system. Bland annat för att se vilka arter som klarar det Skandinaviskt klimatet. I parken som är hela 4,5 hektar stor finns dessutom närmare 300 Rhododendron-arter.


Det sägs att Tor G Nitzelius hade ett fantastiskt förmåga att intuitivt se vilka växter passade för trädgårdsbruk när han var ute och i världen för att samla frön. Han har också skrivit flera fackböcker om hur man använder växter i parker och trädgårdar. Han var speciellt förtjust i utländska lignoser eller vedartade växter, framförallt buskar och träd och hur de växer i sina ursprungsländer. Han utnämndes till hedersdoktor på Göteborgs Universitet 1992.

0 artiklar Sale (0) Sortering: Senaste Lägsta pris Artiklar:

Ditt urval matchade inte några artiklar!


Stäng